İşçilerin ölmüyle sonuçlanan iş kazasında işverene hapis cezası verildi! Olay, iş kazalarına örnek teşkil edebilecek nitelikte!

Erzurum’da faaliyet gösteren bir çimento fabrikasında tuğlaların, işçilerin üzerine düşmesi sonucu meydana gelen kazada iki işçinin hayatını kaybetmesi ve bir işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan iş kazasında verilen cezayı Yargıtay bozdu.

Tuğlaların Devrilmesi Ölüme Yol Açtı

16 Şubat 2012’de meydana gelen kaza öncesinde fabrikadaki fırınlardan birinde yapılacak tuğla tamiratı nedeniyle üretim durduruldu. Yenilenmesi gereken tuğlalardan her biri 20 cm kalınlığında ve 7 kilo ağırlığındaydı. Yaklaşık bir hafta süreceği öngörülen yenileme için işçiler, gruplar halinde fırına giriyor ve bu iş için “hilti” adlı delici makine kullanıyorlardı.

Kadir Şen ve Fetullah Güzel adlı iki işçiyle beraber, Üretim Mühendisi Serkan Türkoğlu da fırına girdiler you can try here. Güzel, hilti yardımıyla zemini deliyor, Şen eksi tuğlaları alıp yerine yenilerini yerleştiriyor, Türkoğlu ise işe nezaret diyordu. Yaklaşık dört buçuk tonu bulan sıcak durumdaki 600 civarı tuğla, hiltinin yol açtığı titreşim nedeniyle çökerek üç işçinin üzerlerine çöktü. Kadir Şen (22) olay yerinde hayatını kaybederken, Serkan Türkoğlu (31)  kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Fetullah Güzel ise yaralandı.

Serkan Türkoğlu’nun eşi Özden Papila Türkoğlu’nun şikayeti üzerine İşletme Müdürü Bünyamin Eroğlu, Genel Müdür Nihat Kılıç ve Üretim Şefi Ali Kont hakkında Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “taksirle adam öldürmek” suçundan dava açıldı.

Mahkemenin Kararını Yargıtay Bozdu

2 Nisan 2013’teki mahkemenin ilk kararında, “taksirle adam öldürme” suçundan Genel Müdür Nihat Kılıç hakkında 2 yıl hapis cezası verildi. Diğer iki sanığa da 1 yıl 8 ay ayrı ayrı  verilen hapis cezası paraya çevrildi. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Avukat Cengiz Kesici’nin yaptığı itiraz üzerine, olaydan 2 yıl önce meydana gelen başka bir iş kazasında yine iki işçinin öldüğü ve bir işçinin yaralandığı, belirtilen tarihte yapılan uyarılara uyulmadığı gerekçesiyle “bilinçli taksir” yönünden ceza verilmesi istemiyle mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay, İşverene Hapis Cezası Verdi

6 Eylül’de Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği ikinci kararda, Genel Müdür Nihat Kılıç’ın cezası 2 yıl 8 aya, İşletme Müdürü Bünyamin Eroğlu’nun cezası ise 2 ay 20 güne yükseldi. Ali Kont’un cezasında ise değişiklik yapılmadı. Karar onaylandığı takdirde iki sanık da cezaevine konulacak.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fifteen + 3 =